Laga Råbiff á la Jörgen Engdahl

Råbiff – Enkelt, makalöst gott och kan varieras i all oändlighet! Men vilken smakkombo får vi inte missa i år? Umeåkrögaren och vår gode vän, Jörgen Engdahl på restaurang Harlequin har delat med sig av årets bästa recept – som dessutom passar perfekt på påskbordet!


RÅBIFF PÅ NORRLÄNDSKT LAMM, MED PICKLAD LÖK, VÄSTERBOTTENSOSTCRÉME & MANDELPOTATISCHIPS

Recept för 4 personer:


Du behöver:
– 320g lokalproducerad lammytterfilé
– 3tsk god olivolja
– 8st röda steklökar
– 3dl 1-2-2 lag (en del ättika, två delar strösocker, två delar vatten)
– 50g finriven Västerbottensost 
– 50g färskost
– 4st tvättade mandelpotatisar med skal

Gör så här:
1.
Putsa lammet från eventuella senor och skär i kuber ca 1/2cm stora. Blanda med 3tsk god olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar och låt stå i kyl 1 timma. 
2. Dela steklöken på mitten med roten kvar på båda halvorna så den sitter ihop och ta av skalet, koka upp ättikslagen och koka med löken 5 minuter, dra åt sidan och låt svalna i lagen (man kan göra mer lökar och spara i konservburk).
3. Blanda 50g färskost och finriven västerbottensost och lägg i spritspåse.
4. Skiva potatisen tunt med mandolin eller försiktigt med kniv, fritera i 170g olja och låt torka på hushållspapper.

Montering:
Bygg med lammet i botten och övriga ingredienser ovanpå, garnera gärna med någon fräsch krasse, NJUT!